Noutăți

26-11-2020

Confidex Q3: Optimism sau încredere? Prudență sau curaj?

Moderators

Moise Guran

Moderator

Speakers

Tiberiu Moisă

Director General Adjunct MidCorporate & IMM la Banca Transilvania

Dragoș Anastasiu

Președinte Grup Eurolines România

Andrei Cionca

CEO Impetum Group

Dezbatere CONFIDEX Q3

Miercuri, 25 noiembrie 2020, 10:30-12:00

Cuprins:

0:00:15 Andrei Cionca:  Scopul și principalele concluzii ale studiului Confidex Q3.

0:14:05 Paralelă între criza actuală și criza din 2008. Există riscul unei crize de bani, de finanțare?

0:22:04 Dragoș Anastasiu despre situația dramatică în HORECA și transporturi, despre munca la negru și amânarea ratelor.

0:31:38 Moise Guran despre K shaped economy.

0:34:00 Andrei Cionca: Economia generală a suferit un proces de schimbare radicală.

0:43:17 Cum va arăta lumea când toate acestea se vor termina?

0:50:50 Ideea de patru zile de muncă discutată în alte țări din Europa, poate fi aplicată și în România?

0:58:28 Andrei Cionca despre muncă repetitivă, digitalizare și schimbare de viziune de management în viitor.

1:02:18 Tiberiu Moisă despre ce se întâmplă cu oamenii care rămân în urmă și nu pot face față acestor schimbări.

1:06:19 Dragoș Anastasiu despre provocările antreprenoriatului.

1:08:30 Andrei Cionca face cunoscute învățămintele sale din acest an pe plan personal și profesional.

1:13:00 Tiberiu Moisă vorbește despre învățămintele sale din acest an.

1:17:40 Dragoș Anastasiu vorbește despre învățămintele sale din acest an și modelul de leadership Kurzarbeit.

1:23:45 Tiberiu Moisă despre așteptări pentru perioada următoare.

1:27:21 Dragoș Anastasiu despre așteptări pentru perioada următoare.

1:30:53 Andrei Cionca despre Indicele CONFIDEX și revenirea încrederii managerilor în economie.

1:34:15 Moise Guran despre probleme de competitivitate și încheiere.

Câteva idei de luat acasă:

Andrei Cionca: Scopul acestui studiu este să ne ajute să înțelegem cât mai bine piața și schimbările care se întâmplă în timp real, ca să acționăm mai eficient și să reducem efectele crizei și durata ei.

Andrei Cionca: Managerii încă nu au o vizibilitate completă până la finalul crizei. Concluzia noastră este că analizăm un moment caracterizat prin reactivitate a managerilor români, care acționează prin prisma a ceea ce li se întâmplă acum și nu privind obiectivul la care vor să ajungă. Această reacție este identică cu cea din criza anterioară, criza financiară, care a fost prelungită probabil de noi, tocmai prin această reactivitate de care am dat dovadă și atunci. Trebuie să privim în viitor, nu în trecut.

Moise Guran: Puțini dintre managerii români resimt criza actuală pentru că spre deosebire de criza trecută, acum nu lipsesc banii. Managerii au acces la resurse și finanțare.

Tiberiu Moisă: Noutatea acestei crize este că este sanitară, ne-am simțit amenințați ca persoane înainte să avem businessurile amenințate.

Exista riscul unei crize de bani, de finantare, dar îl văd foarte mult diminuat pentru că stăm mult mai bine din punct de vedere al lichidității. Și bancile și firmele stau mai bine.

Dragoș Anastasiu: HoReCa și transporturile sunt profund afectate. Activitatea restaurantelor și hotelurilor este la 10 %, cea a agențiilor de turism este la 5%, iar în transporturi nu se mai întâmplă aproape nimic. Peste 500.000 oameni lucrează în aceste domenii. Munca la negru nu există în cifre, dar în momentul de față este de asemena foarte afectată.

În același timp, în comparație cu acum 10 ani, văd manageri mai bine pregătiți, cu mai multe resurse pentru că au pus de-o parte și pentru că accesează programe de ajutor.

Dragoș Anastasiu: Amânarea ratelor. Toate sumele amânate nu sunt șterse și vor veni înapoi ca un bumerang în fața managerilor. Cele mai grave momente vor veni din ianuarie, dar din fericire momentul va corespunde cu cel al începerii vaccinării.

Andrei Cionca: Economia generală a suferit un proces de schimbare radicală. Obiceiurile se schimbă, toată economia se schimbă, iar schimbările majore sunt influențate de tehnologii noi. Lumea evoluează către o economie nouă, iar criza este un factor de intensificare, totul se dezvoltă mult mai rapid.

Tiberiu Moisă: Ideea de muncă 4 zile pe săptămână discutată în alte țări din Europa nu ni se potrivește. Țara noastră e într-un moment în care munca este necesară. Stăm pe un set de probleme diferit față de alte țări și soluțiile noastre trebuie să fie diferite. Noi suntem o țară care trebuie să creștem 4-5% în fiecare an pentru a ajunge aproape de altele.

Dragoș Anastasiu: Întrebarea este dacă nu cumva putem face în 4 zile ceea ce facem în 5 zile.  Nu diminuați productivitatea, măriți eficiența și stați o zi acasă. HoReCa ar putea beneficia de acestă oportunitate.

Andrei Cionca: Digitalizarea muncii repetitive și schimbarea viziunii de management către obiective sunt trenduri de viitor.

Dragoș Anastasiu:  Mulți oameni vor să fie antreprenori, dar când fac pasul spre independență nu știu ce să facă și nici să își gestioneze timpul. Va trebui să adresăm problemele acestea structurale de educație fiindcă riscăm fie să plece din țară, fie să rămână șomeri.

Andrei Cionca: Mai departe vrem să facem un jurnal al crizei ca să putem înțelege economia mult mai bine. Analizând probleme și provocări ajungem în țesuturile adânci și reale ale economiei românești. Încercăm să aducem valoare în companiile românești și prin urmare să avem un impact real în economie.

Tiberiu Moisă: Niciodată nu se învechește principiul să iți faci vara sanie și iarna car, adică să fii pregătit, sa iți faci buffer. Crizele au factori declanșatori pe care de foarte multe ori nu îi vedem.

O reacție sistemică coordonată face întotdeauna diferența. Această reacție sistemică s-a produs și ne-a ajutat să evităm multe probleme.

Anul acesta am văzut că există un nivel antreprenorial care a crescut în ultimii 10-15 ani în România. Mulți oameni exprimă coerență, experiență, robustețe, dorința de a exista. Se vede o acumulare, atât de resurse de capital cât și de know how.

Dragoș Anastasiu:  Mediul privat a făcut progrese seminificative, poate și cel public. Viteza nu e cea pe care ne-am dorit-o sau pe care am vrea să o avem, dar ar fi nedrept să nu observăm aceste progrese.

Învățăminte ale anului 2020 (i) să nu lungești pelteaua. Ți-ai pus un obiectiv, urmărește-l fără să te lăcomești. (ii) preluarea de leadership în timpul situațiilor de criza. Noi am preluat leadershipul Kurzarbeit. (iii) nu trebuie să te lași copleșit de teamă, de frică. Never waste o good crisis. În orice situație sunt multe oportunităti. Mulți sunt anesteziați de frică, iar asta reprezintă o oportunitate pentru ceilalți.

Tiberiu Moisă: al doilea val al pandemiei a fost mai aspru decât ne-am așteptat în vară, pe termen foarte scurt e rezonabil să ne așteptăm la o contracție economică în primul rând a trimestrului patru din 2020.

Cred că dobânzile vor rămâne mici și anul viitor, creditarea va fi stimulată de programe guvernamentale și europene anul viitor. Mă aștept la stabilitate.

Dragoș Anastasiu:  Optimist cu privire la primăvara anului viitor. Vaccinul și momentul de distribuție a primelor doze de vaccin va determina o reacție pozitivă la nivel mental care se va reflecta și la nivelul revenirii economice.

Andrei Cionca: La primul semnal de optimism vom ieși din case, iar creșterea va fi exponențială. Teama mea este că nu ne vom schimba suficient de adânc mentalitatea, companiile și economia românească pentru că ne va lua valul și vom uita să facem schimbările pe care le simțim astăzi. Prin urmare nu vom corecta deficitele structurale în mediul românesc.

Moise Guran: Avem probleme grave de competitivitate. Modul românilor de a rezista inovației este o problemă. Faptul că eu pot accesa produse, servicii de oriunde, s-ar putea sa le facă probleme după ce trece pandemia. Totul este să deschizi mintea, să supravietuiești și să fii mai bun. Fii deschis și inovativ!