Noutăți

23-5-2023
Studiile CONFIDEX

Indicele încrederii în economie, CONFIDEX by Impetum Group a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani (50,2). De ce au nevoie managerii români pentru a transforma optimismul în creștere accelerată?

•          În următoarea perioadă, de două ori mai mulți manageri mizează pe o creștere a investițiilor publice (41% vs 24% dintre manageri în 2022) și private (28% vs 12% dintre manageri în 2022)

•          Crește încrederea în piața de capital: de trei ori mai mulți manageri români cred că bursa va crește

•          74% dintre manageri consideră că o criză a forței de muncă este mai probabilă decât o accentuare a inflației (62% dintre manageri)

București 23 mai 2023. Impetum Group a făcut publice astăzi concluziile celui de-al 8-lea studiu CONFIDEX care măsoară încrederea managerilor români în economie în primul semestru al anului 2023. După pandemie, conflictul din Ucraina, crizele din energie și cea a materiilor prime, deși există încă multă incertitudine în economie, managerii se declară din ce în ce mai optimiști și mai relaxați, semn al unei maturități și al unor lecții învățate din experiențele ultimilor 3 ani. Indicele CONFIDEX a atins cel mai mare nivel de până acum, respectiv 50,2. În mod special se îmbunătățește starea de spirit a managerilor companiilor care au cifra de afaceri peste 5 mil euro (indicele CONFIDEX pe acest segment este 51). Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi și măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor și antreprenorilor români.

„Optimismul managerilor români ar putea indica o schimbare de trend în economie: „astăzi CONFIDEX confirmă prognozele de intensificare a creșterii economice a României pentru perioada următoare. Prin acest optimism cred că managerii contribuie direct la un viitor mai bun, economic vorbind, pentru România: investesc mai mult, angajează mai mult și în cele din urmă aceste comportamente ale lor produc PIB” a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

De unde vine optimismul?

Optimismul managerilor are la bază reziliența și maturitatea dezvoltate în ultimii ani:

managerii sunt îngrijorați despre lucrurile care se întâmplă astăzi, dar optimiști în legătură cu viitorul și au mai multă încredere în forțele proprii. Pentru prima oară, CONFIDEX reliefează orientarea managerilor români spre export și piețe externe.

Crește, de asemenea, încrederea în piața de capital: de trei ori mai mulți manageri români cred că bursa va crește. Mai mult de jumătate din cei care credeau în 2022 că va scădea, s-au răzgândit.

În următoarea perioadă de două ori mai mulți manageri mizează pe o creștere a investițiilor publice (41% vs 24% dintre manageri în 2022) și private (28% vs 12% dintre manageri în 2022) În același timp doar 21% dintre manageri (față de 43% în 2022) mai cred că PIB-ul va scădea.

Ce îngrijorări au managerii români?

Studiul CONFIDEX scoate la lumină și unii indicatori de risc de recesiune. În medie, cifra de afaceri a celor ce au răspuns la CONFIDEX a crescut sub inflație și e în continuare preconizată să crească sub inflație. Mai mult, profitul companiilor evoluează negativ de 3 ani de când Impetum Group derulează CONFIDEX.

Accesul la creditare și situația capitalului de lucru se înrăutățesc pentru aproximativ o treime dintre manageri iar tranzacțiile de tipul fuziuni și achiziții au stagnat în această perioadă.

74% dintre manageri considera că o criză a forței de muncă este mai probabilă decât o accentuare a inflației (62% dintre manageri) iar potențialul unei crize energetice (vazut de 48% dintre manageri) este depășit de cel al unei crize de finanțare (60% dintre manageri) sau imobiliare (57%manageri).

„Criza forței de muncă vine din două zone: Avem o lipsă acută de forță de muncă calificată și

avem joburi pe care românii nu le vor și pe care nu are cine sa le facă. Cele două crize se suprapun, așa cum se întâmpla acum multi ani în Vest și pun presiune pe managerii români.

O primă nevoie a mediului de business românesc este de sprijin real din partea autorităților pentru a gestiona această criză a forței de muncă. Putem face asta atât prin resurse interne, crescând procentul din populația care este activă în câmpul muncii, pentru a ajunge la media europeană (69% România vs 75% UE) cât și prin relaxarea procedurilor de imigrație pentru profesiile care nu sunt atractive pentru români (de la 100.000 permise de muncă anual la cel puțin 300.000).” a concluzionatAndrei Cionca, CEO Impetum Group.