Noutăți Covid-19

31-3-2020
covid

Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență

În contextul pandemiei infecției cu COVID-19, pe tot teritoriul României a fost instituită starea de urgență prin Decretul nr. 195/2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 212/16.03.2020. Starea de urgență s-a instituit pe o perioadă de 30 de zile, însă aceasta poate fi prelungită pentru o nouă perioadă de maxim 30 de zile, în funcție de cum va evolua situația pandemiei privind infectarea cu coronavirusul Covid.
Decretul instituie mai multe măsuri, unele cu aplicabilitate directă, altele, cu aplicabilitate graduală, prin acte ale autorităților competente.
În domeniul învățământului – s-au suspendat cursurile unităților de învățământ
În domeniul justiției, pe toată durata stării de urgență: (i) suspendarea soluționării cauzelor, cu excepția celor urgente; (ii) suspendarea curgerii termenului de prescripție; (iii) neînceperea curgerii prescripției; (iv) termenele privind declararea căilor de atac se întrerup, urmând ca, la sfârșitul stării de urgență, să înceapă să curgă noi termene.
În domeniul muncii și protecției sociale subliniem măsurile privitoare la instituirea muncii de acasă sau telemuncii, în măsura în care este posibil, suspendarea efectuării controalelor din partea ITM, cu excepția celor care au ca obiect respectarea prevederilor Decretului, precum și posibilitatea de a fi depuse, pe cale electronică, cererile pentru acordarea beneficiilor și prestațiilor sociale.