Noutăți

Andrei Cionca, CEO Impetum Group: “Mediul de afaceri este mult mai prezent în politicile publice și este mai activ acum față de cum era în trecut”

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Volatilitate. Nu doar la nivelul țării noastre, ci și la nivel mondial. Începând cu schimbările aduse de administrația Biden în Statele Unite ale Americii, continuînd cu dependența de gaze din Rusia și finalizând cu incertitudinile economico-politice din România. Este totul foarte volatil în procesul acesta de reașezare a lucrurilor.

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Natura businessului nostru este una contra ciclică și pot spune că ne încadrăm în estimările de la începutul anului. Mi-aș dori o predictibilitate mai mare internă în România. Toate schimbările politice nu ne ajută, mai ales în ceea ce privește Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Anul acesta ne-am demonstrat că putem rămânem consecvenți și putem crește chiar și în perioade pline de incertitudine. 2021 a fost un an bun pentru companiile Impetum Group. CITR, după o analiză obiectivă a ales să se concentreze asupra proiectelor de insolvență și restructurare cu impact mare în economia românească, acolo unde poate salva și maximiza valoarea. A coordonat de asemenea transpunerea Directivei Europene în domeniul prevenției și restructurării în legislația națională. ROCA a realizat primul exit și a făcut investiții noi cu tickete semnificativ mai mari dezvoltând o cultură antreprenorială bazată pe parteneriat. ROCA X a realizat de asemenea investiții în noi startupuri dar și de tipul follow on și se pregătește pentru un final de an intens din punct de vedere investițional și cu schimbări importante. În tot acest timp ne-am uitat la piața de capital cu mare atenție, în special pentru a înțelege fenomenul, pentru a înțelege nu doar ce se întâmplă la noi, ci și pe piețele din regiune și ne vom apropia mai mult de ea.

Nu în ultimul rând, Impetum Group și-a realizat misiunea de a crea un ecosistem antreprenorial care generează impact pozitiv în economia României. Prin CONFIDEX by Impetum Group care este singurul studiu despre increderea in economie in vremuri de criză sau pline de incertitudine, care acoperă întreaga perioadă a pandemiei. A devenit un instrument reper pentru luare a deciziilor în business.

Cuvintele care au caracterizat echipa Impetum Group anul acesta sunt leadership, încredere, curaj și responsabilitate.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Cred că mediul privat a dezvoltat intiuitv mecanisme de reziliență în sensul că a înțeles mai bine că nu există soluții pe care le putem aborda individual. Acum vedem abordări de tipul „reușim împreună”. Mediul de afaceri este mult mai prezent în politicile publice și este mai activ acum față de cum era în trecut. Și acesta este unul dintre motivele pentru care a devenit mai rezilient. Vocea lui a început să se audă și măsurile lui au început să fie respectate. Per total cred că mediul de afaceri trece printr-un proces de maturizare. Se coagulează și se înțelege mai bine pe sine.

Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?  Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

PNRR este cu siguranță în categoria măsuri bune. Însă avem dificultăți în a înțelege care sunt bottle neckurile. Spre exemplu, dacă sistemul de irigații ar fi fost introdus în PNRR ne-ar fi oferit siguranță într-un domeniu cu impact mare in PIB. Fără el suntem meteodependenți în condiții de modificări climatice.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Așa cum reiese și din studiul CONFIDEX by Impetum Group, aș menționa pe primul loc efectele crizei materiilor prime. De urmărit este și evoluția criptomonedelor. Dacă va fi o bulă care se va sparge, va avea un impact foarte mare în economie pentru că va fi resimțită direct în buzunarele investitorilor, nu de către companii.

În cazul României, principalele provocări în perioada următoare, așa cum arată rezultatele CONFIDEX S2 2021, sunt definite de lipsa forței de muncă, de creșterea prețului materiilor prime și de creșterea inflației. CONFIDEX S2 2021 ne arată nu doar că managerii și-au pierdut o bună parte din încredea în economie, ci și o posibilă reintrare în recesiune, indicată de un procent foarte mare, 41% dintre manageri. Practic înțelegem că se suprapun două crize – cea sanitară și perspectiva unei eventuale noi crize economice, în care economia este lovită de scumpirea energiei, creșterea prețurilor și alte efectele directe ale crizei sanitare. Iar revenirea din aceste crize este estimată într-un orizont de minimum doi ani, dar chiar trei ani și jumătate pentru economia românească pe ansamblu.

Sursa: Forbes România