Noutăți

CITR: Modernizarea prin investiții este șansa creșterii calității serviciilor de termoficare la nivel național

  • Reorganizarea CET Constanța, model de bune practici pentru CET-urile locale

București, 22 ianuarie 2020 – CET Constanța încheie prima etapă a procesului de modernizare a rețelei de transport a energiei termice în doar 6 luni de la deschiderea procedurii de insolvență. Societatea a transferat, sub coordonarea CITR, rețeaua primară de transport de energie termică din patrimoniul său în proprietatea Primăriei Constanța. Soluția de separare a producției de transportul agentului termic, propusă de CITR împreună cu reprezentanții companiei și adoptată cu suportul Primăriei Municipiului Constanța, face parte din strategia de creare a unui sistem centralizat de termoficare modern pentru municipiu.

Odată cu această schimbare, rețeaua de termoficare va deveni eligibilă pentru finanțarea din fonduri publice naționale și europene în vederea modernizării, accesul la aceste fonduri fiind permis doar autorităților locale.

„Încă de la preluarea în portofoliu ne-am propus trei obiective majore: modernizarea, eficientizarea platformei de producție și furnizarea agentului termic fără întreruperi. Transferul rețelei primare de transport este un prim pas pentru asigurarea de servicii îmbunătățite pentru consumatori, prin accesarea finanțării și realizarea investițiilor de modernizare. Experiența noastră în restructurarea companiilor din energie ne ajută să identificăm rapid soluții specifice de redresare, care se pot transforma apoi în exemple de bune practici”, a declarat Adrian Lotrean, Senior Partner CITR.

Rețeaua termică de transport a Municipiului Constanța, asemenea celorlalte componente ale sistemului de termoficare de la nivel național, are o vechime de 35-49 de ani și nu mai asigură condițiile tehnice corespunzătoare cerințelor actuale ale consumatorilor. Nivelul pierderilor de energie termică a atins în ultimii ani o creștere de la 18% la cca. 28% – pe fondul coroziunii și degradării izolației termice sau lipsei acesteia în zonele supraterane, dar și din cauza supradimensionării față de cerințele actuale – un trend în creștere în ceea ce privește sistemele de termoficare la nivel național.

Soluția identificată de echipa noastră împreună cu CITR și cu autoritățile publice locale vine atât în sprijinul restructurării CET Constanța, a cărei existență este esențială pentru consumatori, cât și în sprijinul modernizării serviciilor de termoficare în ansamblul lor. Este o decizie mult așteptată de către consumatori, care își găsește astăzi locul în strategia municipală. Suntem încrezători că având alături un partener ca CITR, cu experiență de 20 de ani, vom găsi soluții pentru problemele companiei”, a menționat Dan Deaconescu, Administrator Special CET Constanța.

Transferul rețelei primare de transport a energiei termice va conduce la o restructurare operațională, reducerea costurilor și diminuarea pierderilor societății Electrocentrale Constanța SA. Viziunea administratorului judiciar al companiei este ca veniturile provenite din energia termică livrată de către CET Constanța să acopere costurile de producție ale societății.

În cadrul strategiei de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța pentru următorii 20 de ani sunt prevăzute investiții în surse de producere a energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență care vor fi implementate în incinta CET Palas. Investițiile vor avea ca efecte reducerea impactului asupra mediului prin diminuarea emisiilor poluante, scăderea prețului energiei termice și diminuarea numărului de consumatori care aleg sistemele de încălzire individuale, bazate pe centrale termice proprii.

Problemele sistemului centralizat de termoficare din România

Ultimii 20 de ani au însemnat investiții minime în sistemul centralizat de energie termică, iar capacitățile de producție depășite tehnologic generează costuri de operare crescute pentru sistem și consumatori. Conform experților, sistemul centralizat de termoficare este principala soluție sustenabilă pentru furnizarea acestor servicii, dar și un instrument strategic în sistemul energetic european. Cu toate astea, numărul localităților conectate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică a scăzut cu aproximativ 78% din 1989 până în 2014, ajungând la 70 de localități la nivel național[1].

Lipsa investițiilor, scăderea calității serviciilor, creșterea costurilor de producție și întreruperile frecvente reprezintă principalele cauze ale transferului consumatorilor din sistemul centralizat în cel descentralizat, cu impact semnificativ pentru sănătatea mediului înconjurător.

Restructurarea acestor companii ar putea fi realizată prin investiții în sistemul de producție, transport și distribuție prin accesarea de fonduri europene, adoptarea unei politici responsabile a autorităților de susținere a sistemelor centralizate de producție și încurajarea integrării pe verticală a producătorilor de gaz pentru a investi în capacități de producție a energiei electrice și termice în sistem de cogenerare.

Anul acesta, serviciile centralizate de termoficare pot accesa programele de finanțare din cadrul Programului Termoficare aprobat prin Ordinul Comun nr. 3.194/1084/3734/2019 sau prin Axa 7 a Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM) – Creșterea eficienței energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare, adoptate de Guvernul României.

Contact de presă: Ana-Ilinca Macri, ilinca.macri@citr.rohttps://www.citr.ro/https://sales.citr.ro/

[1] https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/Raport%20privind%20evaluarea%20potenialului.pdf