Noutăți

Forbes CEE Forum 2021, Andrei Cionca: Conștientizarea e cheia

„Banii trebuie să vină, dar nu vin în orice condiții”, menționează Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group și unul dintre cei mai buni cunoscători ai mediului privat din țară. „Întregul program al Uniunii Europene este de fapt reforme contra bani. Noi trebuie să facem și niște reforme importante în această țară pentru a avea o economie rezilientă”, continuă antreprenorul făcând referire la două aspecte importante.

Primul este despre proiectele de reformă care țin de digitalizare și dă exemplu un studiu făcut de Comisia Europeană, în mai 2021, care și-a propus să măsoare un indice al economiei și sociologiei digitale, luând în considerare cinci aspecte: conectivitatea, capitalul uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale și servicii publice digitale. În urma studiului, dintre cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene România ocupă penultimul loc în ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale în companii și ultimul loc în digitalizarea administrațiilor publice.

„Trebuie să conștientizăm aceste lucruri pentru a ști exact care este punctul de plecare al întregului program de reforme al statului român pentru a putea atrage fonduri europene”, explică Andrei Cionca și trece la următorul aspect important, care constă în ceea ce își propune statul român versus ceea ce face în realitate. „Și printre reformele pe care noi ni le-am propus prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) este și reforma companiilor de stat”, mai spune omul de afaceri.

Co-fondatorul Impetum Group atrage însă atenția asupra modului în care operează în general companiile de stat. Fără să îi menționeze numele, Andrei Cionca dă exemplu o companie a statului care, în ultimul an și nouă luni, și-a schimbat de două ori Consiliul de Administrație și de patru ori directorul general. „Cât de evidente trebuie să fie lucrurile ca să conștientizăm că nu putem avea o politică coerentă de restructurare având în vedere faptul că noi nu oferim deloc stabilitate? Sunt mai multe companii de stat care fac asta. Schimbă consiliul de administrație la patru luni sau directorii generali”, spune Andrei Cionca, un pic revoltat de situația curentă. Ca soluție, el propune implementarea modelului de funcționare al companiilor private și la cele de stat. „Trebuie să dăm aceste exemple de bune practici de la companiile private și în ceea ce privește companiile de stat. Trebuie să oferim stabilitate și coerență în acest proces de restructurare a companiilor de stat”, subliniază co-fondatorul și CEO-ul Impetum, un grup care reunește trei direcții de business: CITR, principalul jucător din piața locală de insolvență, fondul de investiţii ROCA şi ROCA X, fondul de investiţii axat pe start-up-urile din tehnologie. În cifre, Impetum are 1 miliard de euro ca valoare a patrimoniului administrat în prezent, 40 de milioane de euro capital în administrare, prin companiile sale, 10 filiale în țară și o filială internațională în Cipru.

Sursa: Forbes România