Noutăți

„Lecții pentru 2020” cu Andrei Cionca în cadrul ediției speciale Forbes România

  • Cum apreciați într-un singur cuvânt evoluția grupului pe care îl conduceți în anul 2020? Acum, la final de an, cum arată realizările în raport cu obiectivele de la începutul anului? Cum a influențat pandemia afacerea pe care o conduceți? Dar domeniul în care activați? Detaliați!

Andrei Cionca, CEO Impetum Group: Cred că cel mai bine ne caracterizează cuvântul ”efervescență”. Pandemia nu ne-a lăsat în poziție de sit and wait ci ne-a făcut să ne suflecăm mânecile și să acționăm în sensul misiunii noastre de a maximiza valoarea în companiile românești, în oricare etapă s-ar afla, precum și de a avea un impact real în economie.

Astfel, la scurt timp de la declanșarea pandemiei, echipa noastră a inițiat studiul Confidex – despre încrederea în economie în vremuri de criză, din dorința de a radiografia pas cu pas efectele pe care criza le are asupra economiei și de a ajunge la niște repere concrete și direcții de acțiune care vor ajuta mediul de afaceri să scurteze efectele crizei. Confidex a căpătat anvergură națională și este în prezent cea mai completă și complexă cercetare de piață în rândul antreprenorilor și managerilor de top din companiile care au cel mai mare impact asupra economiei românești.

ROCA și ROCA X se pregătesc de noi investiții, iar CITR își continuă misiunea pro-business și se pregătește să vină cu soluții adecvate contextului economic.

  • Care au fost cele mai importante lecții de business și la nivel personal pe care le-ați învățat în pandemie?

Personal, mi-am reamintit că uneori trebuie să te oprești și să analizezi. Pandemia ne-a oferit o resursă importantă de timp pe care am îndreptat-o către interior pentru autoanaliză și către familie, copii. Am avut timp de regăsire a unor idealuri mai vechi pe care le-am neglijat și a unor valori asupra cărora nu am reflectat de mult timp.

La nivel de echipă pandemia ne-a testat flexibilitatea și ne-am demonstrat că putem face față oricărei provocări. Am dat dovadă de multă solidaritate și am văzut că împreună suntem puternici și putem trece peste orice.

La nivel de economie încă mai avem de studiat. Prin proiectul Confidex vrem să facem un jurnal al crizei ca să putem înțelege economia mult mai bine. Doar analizând probleme și provocări ajungem în țesuturile adânci și reale ale economiei românești.

  • Traversăm o perioadă în care unul dintre actorii principali a fost statul/autoritățile. Cum apreciați prestația autorităților române în această perioadă?

Consider că autoritățile au venit cu un set de măsuri relevante în sprijinul oamenilor și economiei, rămâne să vedem eficiența lor mai ales începând cu anul viitor.

  • Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei Dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Strategia noastră de business este adaptată perioadei. Creăm un hub pentru a sprijini companiile românești prin business knowledge specific pentru fiecare din cele 3 etape din viața unei companii (startup, criză de creștere, distress), capital, sinergii și cross-uri între business-uri complementare, precum și o comunitate de manageri și antreprenori dornici să participe activ la consolidarea culturii antreprenoriale din România.

În acest sens vom continua investițiile în digitalizare, în cercetare, dezvoltare și mai ales în inovare.

  • Care considerați că este cea mai mare provocare la nivel mondial în anul 2021 (pandemia/criza economică/telemuncă/revoluția industrială 4.0/Inteligența Artificială/terorism/migrație/mișcări sociale/ etc.)?

Consider că vaccinul și momentul de distribuție a primelor doze va determina o reacție pozitivă la nivel mental în rândul oamenilor care va ajuta mult la în ceea ce privește revenirea economică.

Provocarea cea mai mare va fi totuși să ne schimbăm suficient de adânc mentalitatea, companiile și economia românească. Să nu ne lăsăm luați de val și să nu uităm să facem schimbările pe care astăzi simțim să le facem, ca să putem corecta deficitele structurale în mediul românesc de afaceri.

____________________________________________________________

  1. Care va fi evoluția PIB pe care o anticipați pentru anul 2021?

Pentru anul 2020 opiniile merg către scădere, iar pentru 2021 opiniile merg spre creștere. Toate articolele menționează prognozele IMF de anul asta mai optimiste, dar prognoza Comisiei Europene pare mai prudentă. Rămâne să vedem cum evoluează PIB-ul între aceste prognoze.

În concluzie, este rezonabil să ne așteptăm la o contracție economică, dar per total, în 2021 economia românească este posibil să revină pe creştere dacă revine și încrederea în economie.

  • Care estimați că va fi evoluția cursului valutar mediu (euro/leu) în 2021?

Cred că nu vor fi fluctuații mari, estimările arată că va fi între 4.90 și 5.05.

  • Dar a investițiilor străine directe?

Cred că în orice criză există câștigători și vor exista investitori interesați de domenii care cresc în perioada asta. Datele noastre precum și analizele din piață arată că sectoarele cheie care ar putea atrage investiții și ar putea favoriza dezvoltarea sunt agricultura, sectorul IT şi industria de transporturi şi auto.

Trendurile din 2020 au fost chiar îngrijorătoare, având în vedere că majoritatea investitorilor străini s-au retras, s-au blocat investițiile, însă pentru 2021 avem o prognoză mai bună.

  • Care sunt estimările legate de evoluția principalilor indicatori ai companiei/grupului pe care o/îl conduceți pentru anul viitor?

Experiența din ultimii 20 de ani ne-a învățat cum să rămânem stabili indiferent de provocări. Deși fiecare an este diferit, 2020 ne-a arătat puterea tehnologiei, a lucrului la distanță și a unui business de criză care merge contra curentului.

În 2021 ne propunem să investim în continuare în digitalizare, proiect început în 2020, în resursa umană care s-a adeverit a fi una dintre cele mai necesare și slab alimentate resurse în ultimii ani. Prognozele noastre ne arată că principalii indicatori ai noștri vor ramâne constanți sau chiar vor crește în perioadele următoare, însă vom investi puternic în soluții de adaptare la nou, fie că vorbim de digitalizare sau de produse noi, adaptate pieței actuale.