Bucuresti, 9 mai 2023.
Aproape un sfert dintre companiile românești nu au investit în ultimii doi ani în digitalizare, iar România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește progresul digital. Această stare de fapt subliniata la finalul anului trecut de studiul CONFIDEX și de indicele DESI 2022 (Digital Economy and Society Index).
Rezultatele celei de-a opta ediții a studiului CONFIDEX, care măsoară încrederea managerilor români în economia actuală și are scopul de a crea repere concrete și de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realității, vor fi făcute publice de Impetum Group pe 23 mai. In perioada de analiză a datelor au loc interviuri calitative cu reprezentați ai mediului de afaceri și ai administrației publice, cu scopul de a înțelege mai în profunzime datele cantitative.
La finalul anului trecut, conform CONFIDEX S2 2022, 56% dintre manageri prioritizau, în strategia lor de depășire a provocărilor, creșterea vânzărilor, păstrarea locurilor de muncă, îmbunătățirea relației cu clienții, digitalizarea și automatizarea companiei. În paralel, conform datelor culese la nivel european disponibile în raportul DESI 2022, doar 22% dintre IMM-urile din România aveau un nivel de bază al folosirii tehnologiilor digitale, mult sub media europeană la acest capitol, respectiv 55%.
Dr. Sebastian Burduja, Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, întrebat fiind în cadrul unui interviu calitativ realizat de Impetum Group pentru CONFIDEX S2 2023 de așteptările de la economia românească dar și de digitalizarea țării, a declarat:
„Mă aștept ca 2023 să fie un an bun. Pornind de la datele preliminare disponibile până în prezent, inclusiv în ceea ce privește volumul investițiilor străine deja atrase, indicatorii sunt pozitivi. Costurile energiei au scăzut, ceea ce relaxează presiunea inflaționistă. La fel ca în 2022, vom continua să creștem volumul atragerii de fonduri europene structurale și contractări PNRR. Mai mult, trebuie să terminăm programele operaționale europene aferente perioadei 2014 – 2020.
În ceea ce privește digitalizarea, cea mai mare parte a antreprenorilor din România o percep ca pe o nevoie importantă a mediului privat. Pentru digitalizare, aceștia pot obține sprijin atât prin instrumente PNRR, cât și prin fonduri care pot fi accesate la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, unde avem deja un apel lansat referitor la formarea de competențe digitale avansate pentru 2.000 de IMM-uri. De asemenea, și la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene există două mari programe de digitalizare a întreprinderilor private. Așadar, antreprenorii, dacă doresc, pot accesa resurse pentru digitalizare. Este nevoie de viziune și perseverență pentru adoptarea noilor tehnologii”.
Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group: „Datele disponibile în cele două rapoarte, Confidex și DESI, sunt impresionante. Pe de o parte suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la progres digital. Pe de altă parte, DESI 2022 include rezultate foarte bune pentru România în comparație cu media europeană la anumite categorii: numărul de specialiști din sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor, ponderea de specialiste IT, prețul pentru serviciile de bandă largă sau utilizarea tehnologiilor AI. În același timp, mai mult de jumătate dintre managerii români menționează digitalizarea ca o modalitate de a face față provocărilor existente în mediul de business. Pentru noi, la Impetum Group, toate aceste date ne asigură că suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește strategia noastră de investiții în tehnologie și în companiile românești vizionare, care înțeleg plusvaloarea pe care digitalizarea le-o poate aduce. Investițiile în tehnologie sunt felul în care noi punem umărul la dezvoltarea acestui sector. Aștept cu interes rezultatele CONFIDEX din acest an și m-aș bucura ca orientarea spre digitalizare să se materializeze în cât mai multe investiții relevante, atât în sectorul privat cât și în cel public”.
Anul trecut contribuția sectorului IT la produsul intern brut al României a trecut de 7%, valoarea totala a pieței ajungând la peste 9 miliarde de euro. Conform estimărilor specialiștilor, în acest ritm sectorul IT va genera peste 10% din PIB-ul până în 2025, iar valoarea pieței va depăși 12 miliarde de euro.
Edițiile anterioare Confidex și rezultatele aferente pot fi accesate aici.
Acest site acceptă cookies.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. Mai multe informații