Între reacțiile pe care Guvernul României le-a avut pentru diminuarea efectelor determinate de pandemia COVID-19 asupra mediului de afaceri local se numără și OUG referitoare la posibilitatea amânării de către instituțiile financiare a ratelor și dobânzilor la credite. Măsura a fost publicată în această dimineață în Monitorul Oficial sub titlul Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 37/2020. Beneficiarii acestei măsuri pot fi persoane fizice, PFA, întreprinderi individuale și familiale, profesii liberale, persoane juridice din contractele de credit, respectiv leasing, însă pentru a fi accesată este necesară îndeplinirea unor condiții, precum și formularea unei cereri ce va trebui aprobată de către instituția creditoare.
Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă de viață a unei companii, coroborează și explică măsurile în vigoare, ca antreprenorii să înțeleagă exact impactul și beneficiile acestora, precum și procedurile prin care pot fi accesate înlesnirile fiscale.
Se va putea solicita amânarea ratelor și dobânzilor de la instituțiile de credit definite de OUG 99/2006 (bănci, organizații cooperatiste de credit, bănci de economisire şi creditare în domeniul locativ, bănci de credit ipotecar) și de la instituții financiare nebancare definite de Legea nr. 93/2009 (se vor include și operațiunile de leasing financiar, operațiuni de factoring, acordarea de credite cu primirea bunurilor în gaj prin case de amanet, alte forme de finanțare de natura creditelor).
Amânarea la plată (ca urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienții), determinată de situația actuală, nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului, motiv pentru care nu va fi clasificată ca expunere neperformantă.
Se vor putea suspenda pe o durată de până la maxim 9 luni (durată minimă de suspendare 1 lună) rate de capital, dobânzi și comisioane.
Pentru a beneficia de amânarea la plată a dobânzilor, beneficiarii trebuie să fi avut credite contractate anterior intrării în vigoare a ordonanței; creditele să nu fi fost declarate scadent anticipat anterior intrării în vigoare a ordonanței; să nu existe restanțe la data instituirii stării de urgență (16.03.2020) sau au efectuat plata acestor restante până la data solicitării suspendării; debitorii persoane fizice: să fi fost afectați direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia criza COVID-19, conform normelor de aplicare care urmează să fie aprobate.
Celelalte entități (cu excepția persoanelor fizice) pot beneficia:
Procedura de amânare la plată a dobânzilor:
În cazul aprobării cererii de amânare a plății ratelor și dobânzilor se produc următoarele efecte:
Efectele concrete, în cazul solicitării și aprobării suspendării cu 9 luni ale ratelor aferente facilităților de creditare ale unui debitor vor fi după cum urmează:
Modificarea contractelor se produce prin efectul legii fără încheierea de acte adiționale. În 30 de zile de la primirea solicitării, creditorul notifică debitorului clauzele contractuale modificate potrivit prezentei OUG.
Impetum Group aduce în comunitatea de business din România know-how-ul specific câștigat prin cele trei companii aduse împreună: CITR, ROCA și ROCA X – și mai ales voința de a pune umărul la stabilizarea economiei naționale și a companiilor care o formează. Echipa de specialiști pluridisciplinari Impetum Group se pune în slujba antreprenoriatului românesc și aduce în comunitatea de afaceri din țara noastră toate informațiile de actualitate, gata sintetizate, așa încât companiile românești să valorifice altfel timpul și energia pe care le-ar investi în investigarea și interpretarea acestor măsuri. Pentru mai multe informații și clarificări privind reglementările de mai sus și sprijinul oferit de Impetum Group, accesați https://impetumgroup.com/covid-19/.