Noutăți

8-7-2020
Reactii

Ce-a fost mai greu a trecut

Articol semnat de Andrei Cionca

Am avut un mare regret, acela că în criza precedentă nu am tras niște învățăminte durabile pe care să le putem acum adapta perioadei pe care o traversăm. Atunci am acționat foarte mult reactiv și prea puțin anticipativ. Din acest motiv  am decis să lansăm în Impetum Group proiectul Confidex, proiect al cărui obiectiv a fost tocmai de a trasa încă de la început harta acestei crize încercând să și anticipăm ce va urma.

Niciodată Confidex nu a fost în primul rând despre noi, ci l-am gândit ca pe un proiect menit să adune împreună mediul de business, specialiști din domenii diverse ca împreună să ne folosim de șansa unică pe care ne-o oferă criza, de a crea premise pentru transformarea economiei într-o economie robustă, cu afaceri rezistente la criză. Nu a fost ușor să-i aducem împreună într-un moment când focusul în business se concentrează pe acțiune, nu pe discuții. Dar până acum am făcut-o cu succes, a fost o experiență foarte intensă pentru care sunt recunoscător.

Videoconferințele din cadrul Confidex continuă și de asemenea și măsurarea indexului încrederii, prin chestionare trimestriale. Mediul de business are nevoie să aprofundeze mai departe cauzele și efectele crizei, altfel decât le-am înțeles la momentul 2008, când atenția noastră era canalizată pe reacțiile pe care trebuia să le avem imediat. Și vom continua să alocăm resursele necesare pentru a sprijini mediul de business ca, în paralel cu etapele crizei:

  1. Să înțelegem ce se întâmplă (ținând cont de date din companii, din industrii și de la nivel macro);
  2. Apoi să analizăm împreună aceste date și să tragem niște concluzii;
  3. Ca în final să creăm împreună repere pe baza cărora să se ia decizii adecvate realității din teren.

Așa se vor deosebi învingătorii de învinși.

Actualmente, managerii români văd o criză în V cu revenirea în 2 viteze, parte din care o vom recupera până la final de an. Și deși 75% dintre manageri consideră că economia este afectată, în mod real doar 49% se confruntă în mod real cu scăderea vânzărilor și a comenzilor. Astfel că privesc încrezător la ceea ce va urma, cu condiția sa ne folosim inteligent șansele și să construim împreună.