Noutăți

3-4-2023
noutati

Studiul CONFIDEX S1/ 2023 by Impetum Group: Începe măsurarea încrederii managerilor români în economia românescă, la debutul acestui an marcat de temeri, incertitudini și așteptări

Acum că am avut timp să analizăm anul 2022, să ne facem planuri pentru 2023 și să începem să le implementăm, Impetum Group se ne uită, din nou, la cum se vede economia românească prin percepțiile managerilor români.

Pe parcursul anului trecut, încrederea în economie a scăzut, iar la finalul lui 2022, indicele Confidex a ajuns aproape de nivelul de la finalul anului 2020 când eram în plină pandemie. 1 din 3 companii se considerau afectate de creșterea tarifelor la energie, și 70% afectați de războiul din Ucraina. Totodată, 43% dintre respondenții la studiul CONFIDEX estimeau o scăderea PIB până la finalul anului. Pesimismul acestora nu a fost confirmat, conform INS, în anul 2022, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu anul 2021, cu 4,8%.

A venit momentul să măsurăm din nou încrederea în economie a managerilor români.

Pornit ca un demers ce voia să urmărească evoluția încrederii managerilor români în economie pe vremea pandemiei, CONFIDEX a continuat și continuă să ofere insight-uri valoroase pe parcursul acestor contexte economice cu care societatea nu s-a mai confruntat până acum. Amploarea pe care CONFIDEX a câștigat-o în ultimii ani se datorează în mare parte comunității de antreprenori, manageri, specialiști în economie care au contribuit atât la colectarea percepțiilor cât și la descifrarea lor. În prezent CONFIDEX este cel mai amplu și de încredere studiu despre încrederea în economie a managerilor români, care a reunit până în prezent peste 2.500 de manageri C-level din România în cele șapte ediții ale sale.

„CONFIDEX a pornit ca un instrument menit să ne ajute să înțelegem și să gestionăm criza economică ce părea iminentă la debutul pandemiei. Din fericire, datorită unei reziliențe crescute a companiilor românești și beneficind de sprijin din partea statului, economia românescă nu s-a confruntat cu o recesiune nici la debutul pandemiei și nici la începutul războiului.
 
Acum sunt multe semnale în economie: de la opinii ale analiștilor economici, ale investitorilor, la scăderea apetitului pentru creditare și a consumului pe care le vedem în piață, totul indică o evoluție care poate duce spre o recesiune. Ar putea fi prima recesiune adevarată din 2010 încoace. Iar CONFIDEX este instrumentul potrivit care ne poate ajuta să luăm acele decizii pentru a trece cu bine peste un asemenea moment”, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Impetum Group invită toți managerii români să completeze (din nou) chestionarul CONFIDEX. Percepția și înțelegerea lor asupra momentului acesta  contează.